“مشاوره ازدواج و خانواده ”

مشاوره ازدواج : روان شناس ، در تحلیل و  شناخت بهتر اهداف ، شرایط ،  ویژگی های عاطفی – فکری و شخصیتی زوجین  کمک کرده و آنها را با نقاط اشتراک و تفاوت ها، وهم چنین نقاط قوت و ضعف همدیگر آشنا می سازد. از آنجاکه ازدواج در فرهنگ ایرانی، تنها به دختر و پسر ختم نمی شود ؛  بعبارتی دیگر  ازدواج برقراری پیوند بین دو خانواده و  فرهنگ خانواده ها، اعتقادات، باورها و شرایط اقتصادی و اجتماعی آنها است؛ روان شناس در صورت لزوم از سایر اعضای خانواده طرفین می خواهد که در جلسات مشاوره حضور یابند.

مشاوره خانواده: شکلی از مشاوره روان درمانی است که در آن نه یک عضو، بلکه تمام اعضای خانواده، در درمان شرکت می کنند و روان شناس به بررسی مسئله از دید تمامی اعضای خانواده می پردازد. در این نوع رواندرمانی، روان شناس به شفاف سازی و اصلاح روابط بین اعضای خانواده، نیازهای اعضای خانواده در چارچوب خانواده و تعیین نقش های اعضای خانواده و مسئولیت پذیری اعضاء در قبال نقش هایی که دارند می پردازد. در صورت صلاحدید روان شناس، ممکن است مشاوره انفرادی برای بعضی از اعضاء ضرورت داشته باشد. مسائلی که در حوزه خانواده به آنها پرداخته می شود، می تواند مربوط به سبک های فرزند پروری، نحوه تعاملات اعضا با یکدیگر، اختلافات زناشویی و مسائلی از این دست باشد.

“روانشناسی سلامت (پزشکی) ”

شرایط روانی و اجتماعی اثرات قابل توجهی بر بیماری ها و مشکلات طبی و جسمانی نظیر دستگاه مغز و اعصاب ، دستگاه قلب و عروق ، دستگاه تنفسی ، دستگاه گوارش، دستگاه پوستی ، دستگاه غدد، دستگاه ایمنی ، و دستگاه عضلانی می گذارند و بالعکس شرایط بیماری هم تبعات روانی و خانوادگی و اجتماعی متعددی برای بیمار بوجود می آورد. مرکز روانشناسی و مشاوره سیمیا خدمات مختلفی جهت ارتقا و حفظ سلامتی، پیشگیری و درمان رواشناختی بیماری ها، شناسایی عوامل سبب شناختی و تشخیصی مرتبط با سلامت زیستی فرد ارایه می کند . مشاوره روان شناسی و رواندرمانی بیماری های مزمن مورد تأکید ویژه این مرکز می باشد. این قبیل بیماری ها بدلیل آنکه مادام العمر با بیماران همراه هستند اثرات فرسایشی زیادی دارند و علاوه بر عوارض و اثرات جسمانی، تأثیرات روانی قابل توجهی بر فرد و محیط پیرامون وی به جا می گذارند که موجب می شودکه فرد مبتلا به بیماری های فوق، بدلایل مختلف نظیر ، استرس ، ضعف ، خستگی زودرس، و … در انجام فعالیت های روزمره زندگی و هم چنین فعالیت های اجتماعی(نظیر شغل و تحصیلات) دچار محدودیت شوند. خدماتی که در این حوزه به مراجعین داده می شود، که پس از گرفتن شرح حال از مراجع و در صورت لزوم همراهان ایشان، و پس از ارزیابی روان شناس از شرایط روانی بیمار ، مداخلات روانی – اجتماعی مناسب شامل آگاهی دادن به مراجع در زمینه اثرات روانی بیماری جسمانی، و محدودیت های حاصل از آن ، آموزش کنترل خشم ، آموزش مدیریت استرس و فشار روانی ، مدیریت درد ، بهبود سبک زندگی و استفاده از روش های مختلف رواندرمانی می باشد. هم چنین، با در نظر گرفتن نوع و شدت بیماری جسمانی، و نوع علائم روانی که بواسطه بیماری جسمانی مزمن پدیدار شده است، روان شناس راهکارهایی جهت مدیریت و سازگاری با شرایط بیمار به او ارائه می دهد.

مرکز روانشناسی سیمیا تنها مرکزی است که در ارایه خدمات علمی و بالینی با دانشگاه های معتبر جهان ( بخش روانشناسی بالینی بیماری های مغز و اعصاب دانشگاه هامبورگ و همچنین انستیتو ویگوتسکی مسکو) در ارتباط است  و خدمات خود را با استاندارهای جهانی ارایه می کند.این مرکز  مطالعات علمی مختلفی در حیطه های مختلف سلامت بیماری های مغز و اعصاب ، گوارش ، ایمنی انجام داده است و در حال حاضر مرکز روانشناسی سیمیا بعنوان نخستین مرکز روانشناسی سلامت ، طرح جامعی از مطالعات تخصصی  در حیطه بیماری های قلب و عروق را در  شهر تهران (مرکز قلب شهید رجایی) آغاز کرده است. این طرح متشکل از حدود 30 رساله دکتری و کارشناسی ارشد می باشد که در تالار گفتگو به تفصیل قابل مشاهده است.

“روانشناسی بالینی ”

خدمات روان‌شناسی بالینی مرکز سیمیا هم در حوزه مشکلات و اختلالات عاطفی – رفتاری و ذهنی بزرگسالان و کودک و نوجوان گسترده است . این مرکز برای تشخیص اختلال از شیوه های مختلف معاینه، مصاحبه ، آزمون های روانی ، شرح حال و تاریخچه فردی ، و فنون مداخله و درمانی ، نظیر درمان فراشناختی ، شناخت درمانی ، رفتار درمانی و درمان های پدیداری استفاده می شود . همچنین خدمات مرکز بر پیشگیری از بروز و یا تشدید اختلالات ذهنی تمرکز دارد. در این مرکز با وجودی که روان‌شناسان خدمات بالینی ارایه می کند امّا از آنجایی که پزشک نیستند ، دارو تجویز نمی‌کنند. با این وجود در صورت لزوم مصرف دارو به پزشک ارجاع داده خواهند شد.

مرکز روانشناسی سیمیا تنها مرکزی است که در ارایه خدمات علمی و بالینی با دانشگاه های معتبر جهان ( بخش روانشناسی بالینی بیماری های مغز و اعصاب دانشگاه هامبورگ و همچنین انستیتو ویگوتسکی مسکو) در ارتباط است  و خدمات خود را با استاندارهای جهانی ارایه می کند.

“روان درمانی”

این مرکز از شیوه های مختلف رواندرمانی استفاده می کند . شاخص ترین روش مورد استفاده این مرکز رواندرمانی فراشناختی است که توسط یک گروه بین المللی با مرکزیت دانشگاه هامبورگ از سال 2010 به جهان معرفی شده و مرکز سیمیا تنها نماینده دارای صلاحیت علمی و تخصصی این شیوه ی رواندرمانی در ایران است (و در سایت دانشگاه هامبورگ نیز قابل مشاهده می باشد. برای اطلاعات بیشتر به بخش همکاری های بین المللی مرکز مراجعه شود.) هدف این برنامه ی آموزشی ، پُرکردن شکاف میان دانش پیشرفته ی امروزین درخصوص فرآیندهای شناختی و فراشناختی و کاربرد عملی این دانش در شرایط و درمان های بالینی است و بر خطاهای شناختی و و سوگیری های رایج در حلِّ مسئله  متمرکز است.از آنجایی که مشکلات و اختلالات روانی ناگهانی و یکباره ایجاد نمی شوند ؛ و محصول تغییرات تدریجی در نظام فکری فرد ،  ارزشیابی شناختی و شیوه های ارزیابی محیط می باشد ، تقویت توانایی های فراشناختی می تواند از افتادن در وادی بیماری پیشگیری کند. در پایان هر جلسه به شرکت کنندگان تکالیف خانگی داده می شود تا فرآیند بهبودی تحکیم شود.

(*) فراشناخت را می توان «فرآیند شناخت به نظام شناختی یا تأمل در شیوه ی تفکر» خواند. فراشناخت مستلزم توانایی انتخاب پاسخ یا پاسخ هایی متناسب می باشد. همچنین بر شیوه ی ارزیابی فرد ، کلیدی بودن اطلاعات و چگونگی فایق شدن بر محدودیت های نظام شناختی تأکید و تمرکز دارد.

همچنین رفتار درمانی و شناخت درمانی از شیوه هایی است که مرکز سیمیا به کار می برد.

رفتار درمانی: در این نوع درمان، به اصلاح رفتار نامطلوب، ایجاد یا افزایش رفتار مطلوب، و یا حذف رفتار نامطلوب، پرداخته می شود. توجه به عوامل محیطی که موجب بروز رفتار می شوند و حذف یا تغییر آنها در محیط از اهمیت ویژه ای در این شیوه درمانی برخوردار است. در رفتار درمانی نیز روان شناس ابتدا از بیمار شرح حال می گیرد و در صورت ضرورت، اطلاعاتی از خانواده مراجع نیز گردآوری می شود. اطلاعات فوق بعلاوه ارزیابی و مشاهدات روان شناس، موجب می شود که درمانگر، رفتار یا رفتارهایی که موجب بروز اختلال شده است را شناسایی می شود و اثراتی که انجام دادن یا ندادن یک رفتار بر زندگی مراجع می گذارد شفاف سازی می شود. با کمک خود بیمار و ازطریق مشاهده، تعداد رفتار مراجع ثبت می شود. در صورتی که ارزیابی های حاصل این نتیجه را حاصل کند که رفتار موجب بروز مشکل شده است، درمانگر پس از شناساندن رفتار (های) مخرب، به تجزیه و تحلیل رفتار پرداخته و برنامه ای در جهت تغییر رفتار ترتیب می دهد. و سپس به درمانجو آموزش داده می شود که چطور از رفتار های یادگرفته شده در محیط درمان در خارج از محیط درمانی استفاده کند. در این روش، از نمودارهایی استفاده می شود که در آن میزان رفتار در شروع درمان را با میزان آن در طی درمان مقایسه می کنند تا اثر بخشی درمان بصورت تصویری نیز نمودار شود.

شناخت درمانی: در این نوع درمان، به اصلاح یا تغییر شناختها و افکار منفی مراجع پرداخته می شود، که موجب بروز مشکلات روانی و اختلال در فعالیت های مراجع شده است. از آنجاکه نوع تفسیر کردن رویدادها، می تواند تمام فعالیت های فرد را تحت تأثیر قرار دهد، اصلاح نگرش های مراجعین به مسائل در بهبود شرایط ایشان تأثیر بسزایی دارد که هدف شناخت درمانی نیز ایجاد این نوع تغییرات می باشد. در این نوع درمان، روانشناس پس از گرفتن شرح حال و ارزیابی بیمار و مشاهدات خود، این نوع افکار و شناخت های معیوب را شناسایی می کند، مراجع را از این نوع افکار و اثری که بر شرایط زندگی او می گذارد آگاه می سازد و سپس به همکاری مراجع به اصلاح یا تغییر این افکار و شناخت ها می پردازند.

لازم بذکر است که در جلسات درمانی معمولا از یک روش استفاده نمی شود و ممکن است در طول درمان با توجه به ابعاد مختلف درمان از روشهای مختلف استفاده شود.

مرکز روانشناسی سیمیا تنها مرکزی است که در ارایه خدمات علمی و بالینی با دانشگاه های معتبر جهان ( بخش روانشناسی بالینی بیماری های مغز و اعصاب دانشگاه هامبورگ و همچنین انستیتو ویگوتسکی مسکو) در ارتباط است  و خدمات خود را با استاندارهای جهانی ارایه می کند.

“نوروسايكولوژی”

اصطلاح نوروپسيكولوژي حدود نيم قرن است كه مورد استفاده دانشگاهيان قرار ميگيرد. اين اصطلاح تركيبي ، نشانگر يك دانش ميان رشته اي بين روانشناسي و علوم اعصاب است . نوروپسيكولوژي به درك مباني زيستي رفتار و فرآيندهاي ذهني كمك كرده ، و در تشخيص و درمان بسيار از بيماريهاي مغز و اعصاب روشهايي را بدست ميدهد كه به وسيله آن ميتوان تحليل و شناخت دقيق تري حاصل آورد. مرکز روانشناسی و مشاوره سیمیا در بخش ارایه خدمات نوروپسیکولوژیک بعنوان یک دانش و هنر میان رشته ای به دنبال دو هدف بوده است : اول شناسایی و تشخیص كاركردهاي مختل ذهن و اثرات آسيبهاي مغزي بر عملکرد زبانی ، شناختی ، عاطفی و رفتاری فرد  می باشد . برای تحقق این هدف ، مرکز سیمیا از شیوه های معاینه و ارزیابی نوروپسیکولوژیک و همچنین آزمون های معتبر نوروپسیکولوژیک نظیر ازمون لوریا – نبراسکا ، بندرگشتالت ، رانکولوس آمیگوس ، ویسکانسین ، کلاکس ،  وکسلر و …استفاده می کند و در عرصه ی مدیریت بیماری و مداخلات روانشناختی ، همگام با بخش نوروپسیکولوژی دانشگاه هامبورگ ، از شیوه رواندرمانی فراشناختی بهره می برد؛  و دوم ، فهم عناصر كاركردهاي پيچيدة ذهن با روشي كه در آن فرآيندهاي ذهني مانند ادراك ، حافظه ، يادگيري ، زبان ، تفكر ، هیجان ، رفتار و شناخت اجتماعی و … با استفادة از روشهاي علمي و تحليلهاي آماري مورد بررسي قرار مي گيرند که عمدتا در قالب طرح های تحقیقاتی و پژوهشی و انتشاراتی صورت می پذیرد.

مرکز روانشناسی سیمیا تنها مرکزی است که در ارایه خدمات علمی و بالینی با دانشگاه های معتبر جهان ( بخش نوروپسیکولوژی بالینی دانشگاه هامبورگ و همچنین انستیتو ویگوتسکی مسکو) در ارتباط است  و خدمات خود را با استاندارهای جهانی ارایه می کند.

“تست های روان شناسی ( هوش ، شخصیت و … ) ”

تست شخصیت: بطور کلی، تستها می تواند به درخواست خود مراجع و یا بنا به صلاحدید روان شناس، در جهت تکمیل روند درمان، توصیه شود. در تستهایی از این دست، ویژگی های قالب شخصیت و ویژگی هایی که در مراجع شدت کمتری دارد، طی اجرای تست های شخصیت، مشخص می شود. در نهایت روان شناس با ترکیب کردن نتایج حاصل از تست شخصیت و ارزیابی فردی مراجع، نتیجه تست را شامل نمودار(پروفایل شخصیتی) و توضیح کتبی می باشد به مراجع ارائه می دهد. تست های شخصیتی از قبیل تست نئو، تست شخصیت آیسنک، آزمون 16 عاملی شخصیت کتل، آزمون شخصیتی گری ویلسون، و سایر تست های شخصیتی از جمله تستهای شخصیت است که که متناسب با شرایط مراجع در مرکز روان شناسی سیمیا اجرا می شود.

تست هوش: تست هوش معمولا بنا به درخواست خانواده، مدرسه و یا روان شناس صورت می پذیرد. معمولا مدت زمان اجرای تستهای هوش بسته به تعداد مواردی که سنجیده می شود و سرعت عمل کودک، متفاوت است. نتایج تست هوش به صورت نموداری و توضیح کتبی ثبت می گردد و روان شناس توضیحاتی نیز در این زمینه به والدین کودک ارائه می دهد. نوع تست هوش متناسب با شرایط سنی و توانمندی کودک تعیین می شود. از جمله آزمون های هوشی می توان به تست هوش وکسلر، ریون ،  گودیناف، اسلوسن و سایر تست های هوشی اشاره کرد که در این مرکز اجراء می شود.

تست سلامت روان: آزمون های سلامت روان، برای اندازه گیری و ارزیابی اختلال های روانی در مراجعین بکار برده می شود. بعبارت دیگر، آزمون های سلامت روان(بعلاوه ارزیابی های روان شناس از بیمار) ، نشان می دهدکه شرایط روانی بیمار با توجه به شرایط حال حاضر او، مطلوب است، اختلال های جزئی دارد ویا اختلالی در کار است. تست هایی از قبیل پرسشنامه چند محوری میلون، پرسشنامه چند جنبه ای مینه سوتا، (MMPI-2) ، (SCL-90-R ) ، پرسشنامه سلامت عمومی(GHQ)، پرسشنامه اضطراب بک(BAI)، پرسشنامه افسردگی بک (BDI)، و… در این دسته قرار می گیرد که در مرکز روان شناسی و مشاوره سیمیا اجرا می شود و نتیجه بصورت پروفایل و توضیح کتبی به مراجع و درصورت لزوم، به همراه توضیح روان شناس به صورت شفاهی به مراجع ارائه می شود.